dissabte, 4 de desembre del 2010

Bibliotecari 2.0

Avui, estava reflexionant sobre com canvia la nostra futura professió, fa aproximadament uns 15 anys, poca gent tenía accés a Internet (Si que és podia tenir accès als ordinadors, encara que es consideraven un article de luxe o de necessitat, segons la utilitat la qual és donessin), actualment podem considerar que la nostra societat és basa en l'utilitat constant de les noves tecnologies. Ens imaginem la vida sense mòbil, Internet, e - mails, facebook o messenger? Segur que per a moltes persones és molt difícil d'imaginar. Sobretot per la generació 2.0, aquelles persones que han nascut a partir de la década dels 90, que consideren les noves tecnologies essencial per la vida.

Per això nosaltres com a futurs professionals ens hem d'amoïnar de fer el nostre servei molt més proper a aquestes noves generacíons que van creixent per poder fer molt més atractiu el nostre servei per evitar que es quedi antiquat. Hem de millorar el servei fer-ho molt més proper a l'usuari. A continaució proposso algunes mesures per aconseguir-ho:
  • Totes les biblioteques haurien de tenir una pàgina web pròpia, on publiquessin les noves adquisicions, el seu catàleg, l'horari, la ubicació, el serveis especials que ofereixen (Ex: L'hora del conte, el cine fòrum, etc..)
  • Totes le biblioteques haurien de tenir un servei d'ajuda bibliotecaria a temps real a les seves pàgines web, exemple: xat o videoconferències on és podrien fer les consultes pertinents a temps real.
  • Totes les biblioteques haurien d'estar presents a una xarxa social. Ja que els patrons de conducta de les noves generacions están canviant, ens hem d'apropar més a ells.
Espero que us hagi agradat aquesta petita reflexió.

2 comentaris:

  1. Tamara,

    Estic d’acord amb la teva reflexió.
    Jo afegiria que biblioteques públiques i biblioteques escolars haurien de treballar coordinades, com ja s’està fent en algun país, per reforçar una formació contínua d’alfabetització digital en vers els usuaris.
    Els meus fills han nascut amb les noves tecnologies i no tenen cap problema a l’hora de connectar-se a internet i buscar informació com nosaltres ho hem fet sempre amb els llibres.
    Està clar que Internet suposa una obertura al coneixement com mai havia existit, però també al desconeixement i a la confusió.
    No n’hi prou amb ser capaç de fer funcionar les eines digitals si no que s’ha de saber buscar la informació pertinent.
    Se’ls ha de fer entendre que no perquè el resultat d’una cerca aparegui en primer lloc aquest és creïble. Han de saber llegir de forma crítica i saber distingir quines són les fonts fiables.
    S’ha d’ensenyar als usuaris que existeixen varis llenguatges de cerca i que els resultats poden ser millors.
    La biblioteca hauria d’assumir aquest paper.

    ResponElimina
  2. Hola Tamara i Judit,

    Al fil del que heu dit, l'altre dia vaig veure una escena a la biblioteca de Masies de Voltregà que em va fer pensar. Entre les 5 i les 7 de la tarda sempre ve molt jovent, tot i que el seu comportament no sempre és el més adequat. Però a banda d'això, vaig observar que molts només fan servir la biblioteca per comunicar-se via messenger o Facebook, de manera que, per a les noves generacions, les funcions clàssiques de lectura i treball en silenci estan canviant. El problema és que els espais no s'han adaptat i penso que seria hora que moltes d'aquestes biblioteques procuressin separar la sala on es consulta internet amb els portàtils o els notebooks, de la sala tradicional. D'aquesta manera ambdós serveis millorarien i ajudarien a potenciar el paper de les biblioteques de cara a un futur que esdevé cada cop més present.


    Ramon Casassas

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.