dimecres, 8 de desembre del 2010

Un nou servei de recomanació de títols

   
    Ara que treballem per analitzar els funcionaments actual i futur de les biblioteques, especialment les públiques i les escolars, se'm va acudir fa poc un servei que jo no he vist (no dic que no existeixi) i que penso podria formar part de la filiosofia de les biblioteques del futur. Es tractaria de crear, aprofitant l'evolució que han tingut les TIC als darrers anys, un servei automàtic de recomanació personalitzada (SARP). La idea és cobrir l'antic paper dels bibliotecaris de recomanar un llibre a un usuari coneixent d'avantmà els seus gustos.
    El seu funcionament seria senzill i no requeriria grans modificacions en el sistema de gestió de préstec de les biblioteques. A més, atès que avui dia els usuaris poden gaudir de diversos fons documentals (llibres, música, pel·lícules, documentals,...), el sistema podria aplicar-se a tots ells. Consistiria en el següent (posaré com a exemple els llibres):

  • Tot usuari d'una biblioteca agafa llibres en base a gustos personals, autors, gèneres específics, etc. Al llarg del temps, i a partir d'un cert nombre de préstecs, es pot tenir una idea acurada dels gustos del lector. Es pot crear, en certa manera, un "perfil" d'usuari inspirat en aquestes preferències.
  • Paral·lelament, quan un lector obté el carnet que li dóna dret a préstec, sol facilitar (avui és el mes habitual) una adreça de correu electrònic on se l'informa de possibles retards en la devolució i també de les novetats editorials que arriben a la biblioteca de manera periòdica.
  • Com que informàticament no hi ha excessiu problema, combinant els gustos literaris del lector (que tindran uns codis específics, per tema, ...) i les noves adquisicions, en lloc de comunicar totes les novetats el SARP s'ocuparia de manera automàtica de remarcar i prioritzar aquelles que s'addiuen al "perfil" de l'usuari. D'aquesta manera, es rebria una informació més seleccionada que estalviaria temps de recerca a l'usuari fent que aquest veiés primer les novetats dels gèneres de la seva preferència.
  • Aquest sistema, amb una classificació adequada, també podria aplicar-se a CDs, DVDs, i d'altres materials prestables.
  • També, atès l'estructura en xarxa de les biblioteques, l'usuari podria triar quines "alertes" i de quines biblioteques vol rebre.

    Bé, no sé si això ja existeix de manera general, però em penso que no. De ser així, penso que dins del treball una proposta d'aquest tipus més treballada pot ser interessant. Com ho veieu?
   

3 comentaris:

  1. Ramon,
    quina passada!
    SARP! la veritat es que jo no conec aquest servei, potser ara quan ens endinsem en el projecte ens trobem un servei semblant...
    Quina bona pensada! I segur que no deu ser tant difícil, si des de l'històric de préstecs de l'usuari es pogués extreure la informació sobre les preferències de cadascú, es podria generar un correu automàtic quan hi hagués una novetat o quan l'usuari ho demanés...
    És molt xulo aquest servei!

    ResponElimina
  2. Ramon,

    A mi també em sembla una idea fantàstica.
    A les biblioteques que conec no existeix. Com diu l'Ana potser si remenéssim trobaríem alguna cosa.
    Com bé dius hauríem d'incloure-ho a la wiki.
    Quins companys més bons que tinc!!!

    ResponElimina
  3. Concideixo amb vosaltres! És un servei molt interessant, estalviaria molt temps a l'usuari, ja que segons els nostre patró de conducta ens podria assesorar millor.
    M'agradaría molt que totes les biblioteques tinguessin aquest servei

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.